Inhoudsopgave
Het officiële document voor installatie-instructies is de Debian GNU/Linux Installation Guide. Hier zullen we wat bijkomende informatie geven over het verkrijgen en installeren van Debian GNU/Linux.
Momenteel bestaan er drie versies van Debian GNU/Linux:
Dit is stabiele en grondig geteste software. Ze wordt aangepast bij het inpassen van reparaties van belangrijke beveiligings- of functioneringsproblemen.
Hierin worden de pakketten geplaatst die als de volgende "stable" release uitgebracht zullen worden. Ze werden wat uitgetest in de distributie "unstable", de onstabiele distributie, maar zijn misschien nog niet volledig geschikt om uitgebracht te worden. Deze distributie wordt veel vaker bijgewerkt dan "stable", maar niet vaker dan "unstable".
Dit is de versie die momenteel ontwikkeld wordt. Ze wordt voortdurend bijgewerkt. Van elke Debian spiegelserver-site kunt u pakketten ophalen uit het archief "unstable" en ze gebruiken om op gelijk welk moment uw systeem op te waarderen, maar u mag niet verwachten dat het systeem even bruikbaar of even stabiel zal zijn als voordien - daarom wordt het ook 'unstable' genoemd!
Raadpleeg Paragraaf 6.1, “Hoeveel distributies van Debian zijn er?” voor bijkomende informatie.
Generally speaking, no new functionality is added to the stable release. Once a Debian version is released and tagged "stable" most packages will only get security updates. That is, packages for which a security vulnerability has been found after the release will be upgraded. All the security updates are served through security.debian.org.
However, there are some cases in which packages will be updated in stable. For example:
When an urgent update is required to ensure the software continues working.
The package is a data package and the data must be updated in a timely manner.
The package needs to be current to useful to end user (e.g. some security software, such as anti-malware products).
The software is a leaf package and is broken by changes external to the distribution.
Users that wish to run updated versions of the software in stable have the option to use "backports". Backports are recompiled packages from testing (mostly) and unstable (in a few cases only, e.g. security updates), so they will run without new libraries (wherever it is possible) on a stable Debian distribution. Users can configure their system to use the backports repository and download specific software. However, it is recommended to pick out single backports which fit the specific needs, and not to use all backports available. For more information read the Wiki entry describing sofware available to Debian users and Wiki entry on backports.
Beveiligingsupdates hebben één doel: een reparatie verstrekken voor een beveiligingsprobleem. Het is geen manier om heimelijk bijkomende wijzigingen in de stabiele release binnen te loodsen zonder de normale procedure voor een tussenrelease (point release) te volgen. Het repareren van een pakket met een beveiligingsprobleem waardeert de software dus niet op. Het beveiligingsteam van Debian voert daarentegen wel de noodzakelijke reparaties uit op de versie van de software die in 'stable' verdeeld wordt.
Voor bijkomende informatie over ondersteuning op het valk van beveiliging kunt u de Security FAQ lezen of de Debian Security Manual.
U kunt de installatie-images verkrijgen door de passende bestanden te downloaden van de Debian website.
Raadpleeg Debian GNU/Linux on CDs voor bijkomende informatie over CD-(en DVD-)images.
Debian vanaf een CD installeren is heel eenvoudig: stel uw systeem in om op te starten van CD, plaats uw CD in het station en start de computer opnieuw op. Uw systeem zal dan het Debian installatiesysteem opstarten. Zie de Debian GNU/Linux Installation Guide voor bijkomende informatie.
Officiële Debian CD-images bevatten inderdaad symbolische koppelingen zoals:
/dists/frozen -> bookworm/ /dists/stable -> bookworm/ /dists/testing -> bookworm/ /dists/unstable -> bookworm/
waardoor zij werken als uw bestand 'sources.list' een regel bevat zoals
deb cdrom:[<naam zoals op het cd-label>]/ unstable main [...]
.
Het feit dat deze symbolische koppelingen daar aanwezig zijn, betekent
niet dat het image 'unstable' of 'testing' is of iets
dergelijks. Kijk naar het CD-label in /.disk/info
om te
weten welke versie van Debian hij bevat. Deze informatie is ook te vinden in
/README.txt
op de CD.
Kijk op https://www.debian.org/releases om te weten welke uitgaven momenteel de 'stable' en de 'testing' release zijn.
Ja. U kunt het installatiesysteem van Debian opstarten met een aantal bestanden die u van onze archievensite en zijn spiegelservers kunt downloaden.
U kunt een klein CD-imagebestand downloaden, er een opstartbare CD mee aanmaken, er het basissysteem mee installeren en de rest over het netwerk installeren. Raadpleeg voor bijkomende informatie https://www.debian.org/CD/netinst/.
Ja. Behalve vanaf een CD of DVD, kunt u Debian GNU/Linux ook installeren door op te starten van een USB-stick, rechtstreeks van een harde schijf of door via TFTP over het netwerk op te starten. Voor een installatie op verschillende computers kunt u het installatieproces volledig automatiseren. NB: niet alle methodes worden voor alle architecturen ondersteund. Eens het installatiesysteem opgestart is, kan de rest van het systeem over het netwerk gedownload worden, of vanaf lokale media geïnstalleerd worden. Zie de Debian GNU/Linux Installatiehandleiding voor bijkomende informatie.